Grattis 30-åringen

Idag kan alla vi Mac-användare fira Macintosh’s 30-åriga födelsedag. Det var den 25 januari som Steve Jobs introducerade den revolutionerande datorn för världen.

▶ Introduktionen av Macintosh

Apple satsade allt på ett kort genom att investera i en reklamfilm av Ridley Scott på temat ”1984” och valde att sända den mitt under SuperBowl.

▶ Ridley Scotts reklamfilm ”1984”

Det var inte bara förpackningen som var revolutionerande utan framför allt det nya gränssnitt som Maccen hade. Ett grafiskt gränssnitt med ikoner, mappar och en mus. Macintosh kom att förändra hela persondatorvärlden under de följande åren. Den var snabb (för sin tid) med sin 8 Mhz 68000-processor och 128 kB RAM och hade de nya små 3,5-disketterna. MacPaint, MacWrite och MacDraw, Powerpoint (som ännu inte var uppköpta av Microsoft) var de främsta programvarorna, ackompanjerade av ImageWriter, en matrisskrivare som kunde skriva ut grafiken från Maccen.

mac-original-interface

Under 1985 uppdaterades Macintosh med mer minne och Microsoft lanserade Word och Excel som de utvecklat för Maccen. Apple lanserade också AppleTalk och LaserWriter för snygga utskrifter.

Microsoft som levde på MS-DOS började kopiera Apples gränsnitt för att köra det ovanpå MS-DOS. November 1985 lanserades ett buggigt Windows 1 med mappar, dokument och dropdown-menyer a la Maccen. Apple hotade med stämning och man löste det genom att låta Microsoft få köpa en licens för att få använda gränssnittet.

1986 kom den uppgraderade Macintosh Plus med 1 MB RAM (expanderbart till 4 MB), introduktionen av SCSI för anslutning av hårddiskar, System 3 med HFS filsystem. Senare det året tvingades Steve Jobs att lämna Apple.

Macintosh Plus blev min första arbetsdator, köpte den i januari 1986 och det har varit Apple för mig sedan dess.

Annonser