Fakta eller bluff? 2258 mot 1.

Extremvärme i Australien med temperaturer på upp mot 50°C. Samtidigt är det extremt kallt i stora delar av USA med temperaturer på ner till -40°C som avlöste en tidigare värmebölja. Snöfri jul i Sverige medan det är snökaos i Syrien. Jetströmmar som driver extrema stormar in över brittiska öarna och ställer till kaos även i sydsverige. Orkaner på haven och tornados på land. Arktiska isar och glaciärer som smälter, torka och vattenbrist, isbjörnar som dör av svält. Listan kan göras hur lång som helst över allt mer frekventa extrema klimatförändringar.

Åtskilliga politiker och tyckare världen över har förnekat detta och till och med hånat dessa rapporter. Oftast i tv-soffan eller i debattartiklar.

97% av alla klimatforskare över hela världen är överens om att vi människor, genom att använda fossila bränslen (som ger ökad växthuseffekt och därmed global uppvärmning) medverkar till omfattande, långtgående och långvariga klimatförändringar på Jorden. Och att det kommer att leda till stora och svåra konsekvenser om vi inte drar i handbromsen nu, eller helst i förrgår.

Det har bara under 2013 presenterats 2.258 vetenskapligt granskade rapporter från 9136 författare som styrker det.

Antal rapporter som bestrider detta: 1 st.

Det tog miljarder år att skapa ett paradis för livet i Universum
Det tog miljarder år att skapa ett paradis för livet i Universum

Om det fanns fakta om att koldioxid från fossila bränslen inte skapar tillväxt av växthusgaserna. Om det fanns fakta om att tillväxten av växthusgaser inte medför global uppvärmning, eller att global uppvärming inte leder till klimatförändringar och omfattande ekologiska förändringar. Om det fanns det så skulle det också finnas tusentals vetenskapliga rapporter som visade det. Men sådana rapporter finns inte.

Ändå finns det människor, bloggare, politiker och partier med flera som påstår att klimatprognoserna bara är en bluff. De säger ”Vaddå global uppvärmning? Det är ju kallt ute!”. Det är ungefär som när amerikanska tobaksindustrins ledare med en dåres envishet i det längsta hävdade att tobaksrökning inte orsakade cancer (de kanske påstår det fortfarande?). Det är dessa förnekare, handlingsförlamade politiker och fossilbränsleindustrins lobbyister, som våra barnbarn och barnbarnsbarn har att tacka för att vi lät sabotera Jordens naturliga ekologiska balans, en av universums lysande mirakel och paradis för liv.

För det är väl ingen som på allvar vågat sig på den jobbiga tanken att försöka förstå vad konskekvenserna blir och hur jordelivet kan komma att se ut om hundra eller tvåhundra år om vi bara rullar på som nu? En vetenskaplig rapport kommer inom kort som tydliggör detta. För att inte tala om de oerhörda samhällskostnader som kommer som en följd av accelererande klimateffekter och katastrofer.

Till sist: Det trista är vi alla är mycket medvetna om problemet. Mer eller mindre medvetna om konsekvenserna. Ännu mindre medvetna om vad som behöver göras. Och ytterst få som överhuvud taget gör något åt det, även om det finns gott om lösningar och initiativ inom en lång rad områden.

Det behövs tunga politiska beslut för att förändra. Sverige och andra länder ha en unik chans att gå i täten och bli vinnare. Men under valåret 2014 finns frågan knappt på agendan. Politiska framtidsvisioner är en tydlig bristvara. Marknaden kommer inte att fixa det utan politisk styrning, den är alldeles för fixerad vid kortsiktiga vinster och kan inte tänka 200 år framåt.

Jag kan till och med tro att det parti eller partiblock som gör detta till en huvudfråga med konkreta åtgärder och handlingsprogram, kommer att få folket med sig, lättade över att det äntligen finns ett hopp. En moraliskt och mental vändpunkt och ett ekonomiskt, jobbmässigt och produktivt lyft för ett folk som vet att vi glider neråt i en osäker nedförsbacke.

Annonser