Tråkig trend på bioduken

Något är galet i Hollywood och filmvärlden. Man spottar ut sequels och katastroffilmer på löpande band. Det verkar råda brist på bra nya filmidéer och bra filmmanus. Disney ska göra tre nya Star Wars, Cameron tre uppföljare till Avatar och Ridley Scott lär fundera på en fortsättning av Prometheus. Till och med Independence Day 2 lär vara på gång med eller utan Will Smith…

Det är ytterst få uppföljare som är lika bra eller bättre än ursprungsfilmen.

Såg nyligen Elysium med Matt Damon. Ännu en i raden av filmer om hur Jorden nästan blivit obeboelig och eliten rymt till en rymdstation för att leva sitt liv i lyx och flärd. Innan dess såg vi Tom Cruise i Oblivion med samma tema. Och snart kommer nästa katastroffilm med bibliska undertoner, Noah, med Russel Crowe. Johnny Depp är på gång med Transcendence där han blir ett med en dator och det fysikerna kallar singulariteten.

Och parallellt med hightech katastroffilmerna radas den ena efter den andra filmen som glorifierar rikedom, oändligt med pengar och makt. Visserligen slutar de ofta illa, men vi får drömma oss bort en stund i en gränslös värld av materialistisk lycka.

Om tanken är att visa eller skapa debatt om konskekvenser av klimatförändringar, samhällssegregering, makt eller annat, så missar de målet med hästlängder.

Avancerad och effektfull CGI kan inte ersätta en bra story. Det resulterar i filmer utan mening eller debatt. Inte ens duktiga skådespelare kan rädda en sån film. Det var tragiskt att se en duktig skådis som Jody Foster i Elysium som varken fick agera eller hade ett bra rollmanus att utveckla. De blir platta figurer i en CGI fantasi.

Tråkig trend.

 

..