Captain Philips ★★★★

Ännu en film jag starkt vill rekommendera är Captain Philips. Den återger den sanna historien om kapten Richard Philips vars försvarslösa containerfartyg MV Maersk Alabama, blev kapade av fyra somaliska pirater 2009 utanför Somalias kust. Fartyget med sin 20-mannabesättning och 17.000 ton gods var på väg till Mombasa, Kenya, lastad med bland annat mat och förnödenheter till Afrikas folk. Piraterna var unga killar under 20 år.

article-2541464-1AB62FCC00000578-532_634x462Förutom att vara en mycket spännande thriller så ger filmskaparen Paul Greengrass en djup känsla för kollisionen mellan de två olika världarna, fattigdomen i Somalien och det till synes trygga amerikanska livet ombord på ett stort fraktfartyg. Men också på sårbarheten hos kapten Philips (Tom Hanks) och den somaliske piratledaren Muse (Barkhad Abdi) och den oåterkalleliga farliga resa som kidnappningen leder till – en kamp om liv och död, förnuft, kommunikation, våld och ett händelseförlopp som allt snabbare går över styr. En berättelse som tar oväntade turer, med mycket dramatik där båda sidor är offer.

captain-phillips-movie-wallpaper-20

Tom Hanks gör en lysande roll som kapten Philips. En av hans bästa. Han är en mycket vanlig människa, en sjökapten, som hamnar i en extrem situation där han pendlar mellan svaghet och civilkurage. Han är ingen hjälte utan ett offer som möter ett annat offer från en helt annan värld, strålande personifierad av Barkhad Abdi. Jag ger dem båda högsta poäng liksom Paul Greengrass som skickligt berättar den dramatiska historien utan specialeffekter eller Hollywoodschabloner.

captianphillipsSe den.

Betyg: ★★★★ (Mycket bra)

 

 

Annonser