Kokpunkten Actionbad invigt

kraftverk2_exterior_panntornSå var det då dags att packa badväskorna och göra premiärbesöket på Västerås senaste turistattraktion – Kokpunkten. Det nya Actionbadet i det gamla ångkraftverket på Kraftverksgatan 11. Det karaktäristiska ångkraftverket från 1915 har helt tömts på insidan och ersatts av ett actionbad i åtta våningar. (Klicka gärna på bilderna för att förstora dem).

DSC00099

Här löper vattenrutchbanor, den ena värre än den andre, kors och tvärs som gigantiska ormar mellan våningarna och även på utsidan av huset. Mycken möda har lagts ned på färg- och ljussättning och det hela blir häftiga vattenrutschar i föränderligt discoljus. Riktigt snyggt gjort.

DSC00100

Ett dagpass en helg kostar 195 kr (165 kr 7-16 år) och 145 kr (125 kr 7-16 år) i veckorna. Lägg till en hundring så får du entré till Relaxavdelningen också där det är 18-årsgräns. När du betalat får du ett smart armband som du både använder för att låsa ditt skåp i omklädningsrummet och för att betala för inköp du gör i serveringarna. Det är smart för då behöver du aldrig springa och hämta plånbok eller kreditkort. Du betalar istället när du checkar ut.

DSC00120

Tre av de fyra rutschbanorna börjar på 7:e våningen, så var beredd på att det blir en hel del promenerande i trappor. Det finns en liten hiss också men den är i första hand reserverad för de med rörelsehinder.

DSC00101

DSC00102

Här finns Double Racer, snabb och först ner vinner. InsideOut 140 m bana i rätt hyggligt tempo, man åker i en badring. Banan går även på utsidan av huset, men det ser man inte när man åker, vilket är en jättemiss tycker jag. Och så Boomerang, en rusch i badring i full fart med uppförsbacke och vändning.

DSC00108

DSC00104

På våning fyra finns Black River, 1000 liter vatten i sekunden, snabb puls och full fors i vindlande skumma gångar och ett stort plums ut i bassängen. Förutom rutschbanorna finns en stor badbassäng med duschar och bubblande vatten, en grotta med film i 360°, en klättervägg och Turbine, en sugande virvelström, plus några bubbelbadgrytor.

DSC00107

Relaxen är på sjätte våningen. Utanför den finns en utomhusbassäng med varmt skönt vatten och en härlig utsikt över Mälaren. Relaxen har 18-årsgräns och här inne är det tyst och lugnt med betoning på relax. En varm skön bassäng att löga i, varmrum, bastu och ångbastu. Här finns aromabad och olika duschupplevelse och till och med snö att kyla sig med. En fika, något att dricka eller något att äta erbjuds också.

DSC00115

Vi hade en kul dag på Kokpunkten och kastade oss glatt i rutschbanorna. Vi var imponerade av anläggningen och tyckte nog att det var fint att vi fått en sådan fin attraktion i stan.

DSC00119

Man blir hungrig av att bränna badadrenalin och löga ett antal timmar och här kom då anläggningens stora besvikelse. För det första får du inte ta med dig egen matsäck. Den lilla restaurangen, en hamburgerkiosk, på nedre våningen vid stora bassängen var liten, trång med ett litet utbud. Två olika hamburgare, en kycklingburgare, sallad och lite tillbehör. Köerna var jättelånga och logistiken usel. Det fanns för få bord och folk satt överallt åt. Vi fick sitta i en blöt trapp och äta. Väntetiderna var för långa. Hamburgarna var väl ok men den överväldigande känslan drog ner hela intrycket till en rätt pinsam upplevelse i stark kontrast mot anläggningen i övrigt. Här behöver ni tänka om. På relaxavdelningen serverades också lite enklare meny, men där var barn under 18 år inte tillåtna att vistas, så alla barnfamiljer var hänvisade till den nedre hamburgerkiosken.

DSC00114

Och du kan inte ta en lunchpaus och åka ut och äta och komma tillbaka, då får du betala fullt inträde en gång till. Så det var inte möjligt för rökare att ta en rökpaus heller.

Betyg:

  • Bad- och åkupplevelse: Full pott. Ett härligt familjeäventyr.
  • Minus för att hissarna inte fick användas (mycket spring i trappor)
  • Service: Det fanns gott om personal som glatt svarade på frågor
  • Receptionen/entrén: Dubbla ingångsköer hade underlättat och snabbat upp entrén
  • Mat: Stort minus