Vid vägs ände: Hobbit ★★★★★

??????????????????????Då är resan i Midgård slut. Med den tredje Hobbit-filmen är den dubbla trilogin från äventyren i Midgård vid vägs ände. Peter Jackson kan dra sig tillbaka efter en mestadels fantastisk visualisering av J. R. R. Tolkiens böcker, Sagan om Ringen och Bilbo.

trilogin

Jag läste böckerna om hobbittarna, alverna och orcherna i Sagan om Ringen i slutet av 60-talet och blev helt tagen. Den fantasivärld som Tolkien skapat hade inga skavanker, detaljerad och grundligt genomarbetat. Liksom hela historien, kampen mellan det onda och det goda, de detajerade beskrivningarna av historiens figurer och platser. Jag bokstavligen kände Saurons brännande öga svepa över sidorna. Jag har läst böckerna flera gånger sedan dess. De är helt enkelt i en klass för sig.

gandalf-balrog-1920x1080

gollum_395_394Peter Jacksons filmatisering av Sagan om Ringen var pricken över i:et. Han lyckades skapa och visualisera såväl figurerna, historien och de fantastiska miljöerna från böckerna. Inget saknades. Jacksons känsla för detaljer var imponerande och animationerna likaså. Tekniken hade kommit ifatt Tolkien och Midgård, Bilbo, Gandalf, Gollum, Saruman, Ringvålnaderna, alverna och dvärgarna fanns nu på “riktigt”. Att få uppleva böckerna på stora bioduken var och är fortfarande en fantastisk upplevelse. Sagornas saga.

När Peter Jackson senare meddelade att han tänkte skapa film av boken Hobbit, eller Bilbo, som den heter på svenska, blev många tveksamma. Berättelsen om Bilbo skrev Tolkien långt tidigare än Sagan om Ringen, mer som en barnsaga. Visserligen ledde den Tolkien vidare till de övriga berättelserna från Midgård, men ändå. Boken Bilbo var inte bara tunnare och enklare och det var svårt att tänka sig den filmad som en s k prequel till Sagan om Ringen. Först skulle den bli i två delar som sedemera utökades till tre filmer. Hur skulle Peter Jackson få ihop material till tre filmer från en liten bok, undrade många.

smaug

Nu har vi sett resultatet. Återkomsten till Midgård var efterlängtad av många och det kändes bra när första Hobbit-filmen drar igång. Bilbos och dvärgarnas äventyr att återta Erebor och Ensamma Berget startar. Berget som en gång var dvärganas rike, med storslagna salar och ugnar där guld och rikedom smiddes. Men dvärgarna jagades bort av den eldsprutande draken Smaug, som nu vaktar guldet i berget. Och nu ska berget återtas, trollkarlen Gandalf har en plan.

gandalf

Materialet i boken är för tunt för tre lika magnifika filmer som Sagan om Ringen. Därför fyller Jackson ut med historier som finns i andra av Tolkiens noveller och material och hittar på en hel del själv. En del blir lyckat, annat är mindre lyckat. Men i det stora hela så ror han hem trilogin med det storslagna slaget mellan de fem arméerna utanför Ensamma Bergets salar. Med den filmen tar vi farväl av Midgård. Så vitt jag vet finns inga planer eller licenser för att filma något mer av Tolkiens material. Och på sätt och vis är det bra. Verket känns fullbordat.

the-hobbit-1024x550

Det är en enastående filmindustri som skapats i Nya Zeeland. För sjutton år sedan startade det och sedan dess har tusentals skickliga modellbyggare, scenografer, designers, inspicienter, animatörer, tecknare, stuntmän, studiobyggare, kamerateam, ljud- och ljustekniker, vapentillverkare, klädtillverkare, fx-folk, tekniker av alla slag, tränare, assistenter, allehanda fixare, masktillverkare, sminkare, chaufförer, matleverantörer med mera har varit sysselsatta med produktionen av de sex filmerna. Det är intressant att få möjligheten att följa och ta del av allt detta bakomarbete via det extramaterial som följer med Special Edition-versionerna av filmerna.

Jackson kom i kontakt med grundarna, till det som idag är Weta Workshop, i början av 90-talet då han regisserade sin tredje film ”Braindead” som var rätt modell- och inälvskrävande. Weta Workhop och Design Studios är en ledande filmfabrik idag och förutom Tolkienfilmerna är de inblandade i filmer som Avatar, King Kong, Narnja, District 9, TinTin, Man of Steel, Elysium m fl.

Peter Jackson och Weta har satt ett stort fotavtryck i filmhistorien och ett lika stort i filmindustrin och i sitt hemland Nya Zeeland. Ett arv som kommer att leva vidare i generationer.

– –

Betyg: ★★★★★ (Strålande)

PS. Jag är tacksam för att jag fick chansen att läsa böckerna långt innan filmerna. Det ger onekligen en extra dimension åt det hela.