”Socialdemokratin sitter fast i spagaten”

Från DNs ledarsida 2014-12-12

Spagat är en ”kroppsställning med benen i horisontalplanet pekande åt var sitt håll”, enligt Svensk ordbok. Det är få förunnat att klara den. Statsminister Stefan Löfven visar hur knepigt det är att gå ned även i den bildliga, dags- politiska varianten. Socialdemokraterna har dessutom ett liknande, långsiktigt problem.

Löfvens dubbla budskap om samarbetet med Miljöpartiet skulle vara komiska om inte bakgrunden var så allvarlig. Förra veckan skulle S och MP gå till nyval tillsammans på sin förträffliga men ack så nedröstade budget. Åtta dagar senare hade statsministern svängt 180 grader, S tågar på egen hand. Efter fredagens partistyrelsemöte försökte han säga olika saker samtidigt, utan att det blev klart om ens Löfven själv visste vad han menade.

En nyvalskampanj på samma plattform som redan kapsejsat var förvisso en märklig tanke. När LO-basen Karl- Petter Thorwaldsson offentligt förklarade att S måste dumpa MP blev Löfven tvungen att tassa efter. Problemet var att han hade skruvat fast sig vid Fridolin och Romson. Eftersom misstag inte kan medges säger Löfven nu att det ska regeras med både gröna och ”fler partier”, utan att verka förstå att pakten med MP (och Vänstern) stöter bort andra partner.

Före valet i höstas hade ingen någon aning om vad en S-ledd regering skulle innebära. Sicksackkursen fram mot den 22 mars kompliceras i stället av att det finns ett facit. Om Löfven än en gång lovar att bygga Förbifarten så vet alla att det inte stämmer. Inte heller miljöpartisterna kan vara så säkra på vad de hör.

Den senaste veckan har också bilden av amatörteater förstärkts. Löfven verkar inte ta till sig det faktum att den politiska världen har helt andra förutsättningar än den fackliga.

Men den socialdemokratiska förvirringen går längre än så. Det större bekymret är att S inte tar sig ur föreställningen att man har rätt till både makten och 45 procent av väljarna.


– Och idag lägger han till en dubbel saltomortal med piruett till spagaten. Jisses! Nu är det nya bud som gäller. Problemet kvarstår dock, från långt innan valet, att ingen vet vilka bud det är som gäller. Och Alliansen sätter sig på läktaren och låter Löfven dansa vidare i sina balettskor med ett ben till vänster och ett till höger. Underhållning på hög politisk nivå, herr Statsminister.


Annonser