Coherence ★★

Skruvade filmer är på tapeten. Filmer som inte är vad du förväntar dig, filmer som öppnar oväntade dörrar och historier. Coherence är en av dem. En riktigt lågbudgetfilm med överraskande innehåll.

coherence

Coherence är en debutfilm från regissören James Ward Byrkit. Den är filmad utan stort filmteam, hemma i hans hus och utan ett färdigt filmmanus. Han valde skådespelare som inte kände varandra och som kunde improvisera. Byrkit gav skådisarna fria händer att utveckla varje scen mot ett givet mål som utvecklades efter hand. Han hade bara en grov karta att utgå ifrån. Han är nära dem med handhållen kamera.

Resultatet är en film väldigt nära karaktärerna, ett gäng vänner som samlas till en fest. Samma kväll passerar en komet väldigt nära Jorden och på något sätt påverkar denna komet verkligheten, tiden och rummet. Minst sagt förbryllande saker händer. Jag ska inte berätta mer för då sabbar jag filmen. Se den utan att ha läst på för mycket.

För att vara ett filmexperiment är det lyckat. Visst finns det brister både i storyn, karaktärerna, deras relationer och en del av det som händer. Samtidigt är det en film där man sitter på tå och undrar vad som ska hända. Filmens brister är förlåtliga men drar ner det sammanlagda betyget, se den gärna ändå. Den är speciell.

coherence-2– – –

Betyg: ★★ (Medelmåttig)

Annonser