The Imitation Game ★★★★

Året är 1939. Andra världskriget pågår för fullt och bombningarna över England blir allt värre. Tyskarna slår sönder engelska städer och sänker konvoj efter konvoj med krigs- och hjälpmaterial från USA genom listiga ubåtsattacker. England är i stor nöd med brist på mat, mediciner och andra förnödenheter. England svälter och lider. Tyskland dominerar kriget och situationen är hopplös.

enigmaVarje dag sänder tyskarna ut kommandomeddelanden via radio till sina trupper och leder dem rätt. Radiotrafiken är listigt krypterat och alla uppsnappade meddelanden är obegripbara. Tyskarna, eller tysken Arthur Scherbius, har uppfunnit en elektromekanisk rotorbaserad krypteringsmaskin med namnet Enigma. Varje dygn byter tyskarna krypteringsnycklar för att omöjliggöra för någon att hinna knäcka koden.

Ett gäng duktiga engelska matematiker och kryptoanalytiker är belägrade i en radiofabrik i Bletchley Park. Deras uppgift är att knäcka Enigma. De arbetar febrilt med att pröva olika lösningar på hur krypteringen går till. Men de arbetar förgäves. Nästa dag har tyskarna bytt nycklarna och de måste börja om från början. Allt medan bomberna faller och militärledningen blir allt otåligare.

imitation-game-still-1

En dag kommer Alan Turing på besök till Commander Dennison (Charles Dance) och säger att de behöver honom för att knäcka Enigma. Dennison blir först förskräckt över att Turing känner till hemligheten i radiofabriken, men låter honom till slut få chansen att visa vad han går för.

Alan Turing
Alan Turing

Alan Turing, vars talanger upptäcktes redan vid 13 års ålder, visade en exeptionell förmåga för matematik, logik och senare också kryptologi. Han inte bara förstod Einsteins teorier, han utvecklade dem vidare redan vid 16 års ålder. Och nu vid 36, ger han sig på den tidens största utmaning – att knäcka koden till Hitlers framgångsmaskin, Enigma. Alan Turing var besatt av tanken på att utveckla en logisk tänkande maskin och efter kriget ägnade han sitt liv åt att skapa grunden för det vi idag kallar för datorer.

Allan Turing spelas känsligt och enastående av Benedict Cumberbatch, en skådepelare vars talanger glänser mer och mer för varje film jag ser. Allan var inte bara ett geni, han var hopplöst förlorad i sociala sammhang. Hade han levt idag hade han fått diagnosen Aspberger. Benedict spelar strålande ut alla nyanser i Allans komplexa personlighet. Han är fint omgiven av ytterligare fantastiska skådisar, Keira Knightley, Matthew Goode, Mark Strong med flera.

Filmmanuset av Graham Moore bygger på Andrew Hodges bok Alan Turing: The Enigma. Regin står norrmannen Morten Tyldum för. Filmteamet har skapat en spännande dramathriller i ett nära och tragiskt personligt porträtt, i en trovärdig miljö, i en tät atmosfär och med ett perfekt tempo. Jag älskade den här filmen. Den var helt perfekt. Se den.

Poster-art-for-The-Imitation-Game_event_mainThe Imitation Game

Betyg: ★★★★ (Mycket bra)