Star Wars: The Force Awakens ★★★★★

Ett nytt hopp har helt klart tänts för Star Wars. Episod 7 ”The Force Awakens” är riktigt bra. Den knyter samman med den ursprungliga trilogin både i story och genomförande. Den känns som ”A New Hope” på stereoider, men ändå med återhållsamhet, kärlek, kreativ finess och vision. Och äntligen får vi en kvinnlig hjälte (Daisy Ridley) i rymdsagan.

Daisy-Ridley-as-Rey-in-The-Force-Awakens

J.J. Abrams och Lawrence Kasdan får med beröm godkänt för både manus och regi. De blåser liv i den gamla goda Star Wars-känslan (de lyckas till och med att flirta med Mos Isley Cantina på Tatooine) och jag ser fram mot Episod 8 (maj 2017).

Handlingen utspelas en 25-30 år efter Episod 6. En av favoritscenerna är när den skrotade Millenium Falcon väckts till liv och när den 30 år äldre Han Solo (Harrison Ford) kliver in cockpit och med ett igenkännande leende återser sitt gamla skepp.

chewbacca-harrison-ford-the-force-awakens

”Chewie – we’re home!”

Och det sammanfattar min känsla också.

Betyg: ★★★★★ (mycket bra)

Vamers-FYI-Movies-Official-Character-Posters-from-Star-Wars-Episode-VII-The-Force-Awakens-ReyPS 1) Målgruppen för den här filmen är vuxna ungdomar, vi som var med när Episod 4, 5 och 6 kom instormande i våra liv på 80 – 90-talet. 1977 kom första Star Wars-filmen ”A New Hope”.

PS 2) Darth Vader-wannaben Adam Driver som Kylo Ren känns lite sisådär. Men han kanske växer till sig, Supreme Leader Snooke säger på slutet att han ska avsluta hans utbildning.

Annonser