Galet i TV-soffan: The Leftovers ★★★★

Kevin Garvey (Justin Theroux) är sheriffen i Mapletown, lika förvirrad som resten av staden.

Du minns serien Lost? Skruvad, lätt galen men med bra driv. Man var liksom tvungen att ta en episod till. Och en till.

Damon Lindelof, som var en av skaparna av Lost, har en annan serie på HBO. Den heter The Leftovers och är i många avseenden Lost på stereoider. Serien börjar med att en massa människor försvinner spårlöst vid samma tidpunkt den 14 oktober. 140 miljoner, eller 2% av jordens befolkning är borta. Ingen vet vart eller hur.

Kevin Garvey (Justin Theroux) är sheriffen i Mapletown, lika förvirrad som resten av staden.

Vi har nu sett två av de tre säsongerna och undrar fortfarande vad som händer. Damon kastar ut pusselbitarna skickligt för att hålla oss på sträckbänken. Vi får veta lagom mycket för att ta oss vidare och upptäcka att det inte alls var som vi trodde. Vi gillar sådana serier.

Och vilka är de vitklädda som inte talar men röker hela tiden. Vad vill dom?

Nu har vi äntligen nått slutet av den sista säsongen på denna serie och det kan vara dags för en lite sammanfattning.

Jag tror inte den passar alla. Den är inte enkel och linjär, utan som sagt rätt skruvad bitvis och kräver ett öppet sinnelag. Men den går inte överstyr utan håller ett rätt lågt tempo så man hänger med i svängningarna och hinner ta in det som händer. Det relativt låga tempot gör att man kommer personerna i serien rätt nära. Och det spelas mycket bra och övertygande och man kan känna viss sympati med dem alla.

Under seriens gång dyker det upp frågor som på ett eller annat sätt får sin förklaring senare i ett annat sammanhang. Pusselbitarna ramlar på plats och slutet gott, allting gott. Tack för en bra och välgjord serie.

Betyg: ★★★★ (Bra)

Annonser